Harrastus nuorelle

Harrastus on nuorelle erinomainen tapa kehittää taitojaan, kasvattaa itseluottamusta ja saada uusia ystäviä. Harrastuksia on monenlaisia, niin kuin nuorilla on myös kiinnostuksen kohteita. On musiikkiharrastuksia, liikuntaa ja tekniikkaa. Tässä blogissa käymme läpi erilaisia harrastusvaihtoehtoja nuorelle.

Liikunta- ja urheilu

Liikunta- ja urheiluharrastuksia nuorelle on tarjolla monipuolisesti: jalkapalloa, voimistelua, painia, tanssia, yleisurheilua, sählyä ja vaikka mitä. Voit pohtia yhdessä nuoren kanssa, minkälaiset lajit häntä kiinnostavat. Haluaako hän kenties kilpailla, testata erilaisia lajeja vai harrastaa yhtä lajia rennommin? Monia liikuntaharrastuksia on mahdollista kokeilla ilmaiseksi. Etsi vaihtoehtoja yhdessä nuoren kanssa ja ottakaa rohkeasti yhteyttä nuorta kiinnostaviin harrastuksiin.

Musiikki

Musiikkia voi harrastaa niin yksin, kaverin kanssa kuin isommassakin ryhmässä, esimerkiksi kuorossa tai bändissä. Musiikkiharrastus mahdollistaa nuorelle turvallisen tilan, jossa kohdata ja tutkiskella erilaisia tunteita ja niiden aiheuttamia reaktioita. Musiikin kuuntelu, laulaminen ja soittaminen voivat parhaimmillaan sekä rentouttaa että tuoda lisäenergiaa päivään.

Musiikki aktivoi aivoissa usein tunteisiin, kognitioon ja motoriikkaan liittyviä alueita. Musiikkiharrastus kehittää aivotoimintaa ja edistää kognitiivisia toimintoja, kuten tarkkaavaisuutta, oppimista ja kommunikaatiotaitoja. Soittoharrastuksessa kehittyy myös muun muassa motoriikka. Esimerkiksi pianonsoitossa nopeat sormikuviot kehittävät sormien hienomotoriikkaa huimasti.

Myös musiikkiharrastusta on mahdollista kokeilla Musiikkikoulu Demon tutustumistunnilla.

Taide- ja kädentaidot

Taiteita ja kädentaitoja voi harrastaa ohjatuissa ryhmissä, itsenäisesti tai vaikkapa kaverin kanssa. Taideharrastuksia voivat olla muun muassa valokuvaus, teatteri, käsityöt ja kuvataiteet. Monissa kaupungeissa on myös taide- tai käsityökoulu, jonne voit ottaa yhteyttä kokeilusta sopimiseksi!

Ruuanlaitto ja leivonta

Köksän tunneista saattaa herätä innostus uudesta harrastuksesta nuorelle. Ruoanlaittoa ja leivontaa voi harrastaa kokkikerhoissa tai helposti kotona itsenäisesti. Ruoanlaitto voi olla myös koko perheen yhteinen harrastus! Etsi netistä tai somesta rohkeasti reseptejä ja lähde kokeilemaan.

Tekniikka ja tiede

Yhä yleistyvä harrastus nuorten keskuudessa on pelaaminen, joka on yksi tekniikan mahdollistamista harrastuksista. Nuori saattaa olla myös kiinnostunut tieteestä tai koodaamisesta. Tiede- ja koodauskehoja järjestetäänkin yhä enemmän nuorille. Kerhot ovat hyvä mahdollisuus oppia hyödyllisiä taitoja, jotka voivat auttaa työelämässäkin, sekä tavata samantyyppisiä uusia kavereita.

Luonto ja retkeily

Jos nuorta kiinnostaa luonto ja retkeily, niin partio voisi olla sopiva harrastus nuorelle. Partiossa ei opita pelkästään retkeilystä, vaan se opettaa paljon muitakin taitoja solmuista tiimityöskentelyyn. Joillakin alueilla on myös meripartioita, joka voisi kiinnostaa merestä ja purjehtimisesta kiinnostunutta nuorta.

Miten valita harrastus nuorelle?

Uusien kiinnostuksen kohteiden tutkiminen voi olla jännittävä ja palkitseva kokemus. Etsiipä nuori sitten tapaa rikkoa arjen yksitoikkoisuutta tai haluaa vain kokeilla jotain uutta, hauskan ja mukaansatempaavan harrastuksen löytäminen on loistava tapa tehdä se. Tässä on muutamia vinkkejä siitä, miten voit löytää nuorelle harrastuksen, joka tuottaa arkeen iloa ja auttaa häntä kehittymään.

  • Aloita tekemällä luettelo nuorta kiinnostavista harrastuksista. Mieti yhdessä nuoren kanssa, mitkä harrastukset ovat herättäneet hänen uteliaisuutensa aiemmin tai mitkä aktiviteetit hänet sinut tuntemaan olonsa energiseksi. Älä rajoita nuoren mielikuvitusta – auta häntä harkitsemaan mitä tahansa ruoanlaittokursseista puutöihin, maalaamiseen, laulamiseen, neulomiseen, valokuvaamiseen, puutarhanhoitoon, musiikin soittamiseen, tarinoiden tai runojen kirjoittamiseen, vieraan kielen opiskeluun – mitä tahansa, mikä herättää mielenkiinnon!
  • Kun olette karsineet listan mahdollisista harrastuksista, käytä aikaa kunkin harrastuksen tarkempaan tutkimiseen. Tutustu yhdessä nuoren kanssa harrastusvaihtoehtojen verkkosivustoihin tai kysy neuvoja harrastusta jo harrastavilta henkilöiltä. Kokeneiden harrastajien kirjoittamien arvostelujen ja artikkeleiden lukeminen voi myös auttaa nuorta saamaan käsityksen siitä, millaista sitoutumista harrastus vaatii ja millaisia kustannuksia siihen liittyy.
  • Rohkaise nuorta kokeilemaan eri vaihtoehtoja.
    On tärkeää valita sellainen harrastus, joka sopii nuoren elämäntyylin ja kiinnostuksen kohteisiin. Rohkaise häntä kokeilemaan eri vaihtoehtoja, kunnes hän löytää itselleen sopivan vaihtoehdon. Jos mahdollista, anna hänen kokeilla toimintaa ennen kuin siihen tarvitsee sitoutua täysin.
  • Muista, että uusien kiinnostuksen kohteiden tutkimisen pitäisi olla kivaa! Pidä taukoja tarvittaessa äläkä painosta nuorta hallitsemaan kaikkia taitoja heti – muista, että harrastukset on tarkoitettu sekä rentoutumiseen että henkilökohtaiseen kasvuun, joten rohkaise häntä nauttimaan matkasta!

Harrastus nuorelle - yhteenveto

Taitojen ja vahvuuksien kehittäminen mielekkään harrastuksen kautta on loistava tapa kasvaa yksilönä. Harrastus, johon nuori suhtautuu intohimoisesti, voi auttaa häntä tulemaan luovemmaksi, kehittämään ongelmanratkaisutaitoja, lisäämään itseluottamusta ja jopa parantamaan fyysistä terveyttä. Jokaisen harrastuksesta opitun taidon myötä nuoren itseluottamus kasvaa.

Mielekäs harrastus mahdollistaa henkilökohtaisen kasvun myös muilla alueilla kuin vain uusien taitojen oppimisessa. Se antaa sinulle väylän stressinpoistoon tarjoamalla toimintaa, joka on samanaikaisesti sekä rauhoittavaa että nautinnollista. Lisäksi iloa elämään tuova toiminta auttaa meitä pysymään positiivisina myös vaikeina aikoina, mikä lisää yleistä sietokykyämme elämän haasteiden edessä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että taitojen ja vahvuuksien kehittäminen nuorelle mielekkään harrastuksen avulla on erinomainen tapa rikastuttaa elämää sekä henkisesti että fyysisesti ja auttaa samalla saavuttamaan täyden potentiaalinsa yksilönä. Olipa kyse sitten musiikkiharrastuksesta tai puutyöstä, puutarhanhoidosta tai pyöräilystä!