Kesä, kärpäset ja Demon kesäleirit!

Nyt kun talviloma on jo ohi ja kevätaurinko alkaa lämmittää, lähtee mieli harhailemaan jo ensi kesän suunnitelmiin. Itselleni on muodostunut jo perinteeksi, että kesä alkaa aina Taiviksen koululla Demon kesäleireistä, joilla olen opettanut jo useamman vuoden ajan.

Rentoa kesätekemistä kaikille koululaisille

Pidän erityisesti siitä, että Demon leireille ei ole asetettu lähtötasovaatimuksia, vaan kaikki musiikista kiinnostuneet lapset ja nuoret ovat tervetulleita mukaan. Oppilaat jaetaan ainoastaan ikäryhmien perusteella 8-10-vuotiaiden tai 11-14-vuotiaiden leireille. Leirien musiikkiohjelmisto suunnitellaan ja sovitetaan niin, että kaikki voivat löytää samasta kappaleesta taitoihinsa sopivan soitto- tai laulutehtävän. Esimerkiksi aloitteleva kitaristi voi keskittyä ensin oppimaan pari sointua, kun taas pidemmällä oleva voi tiluttaa samaan biisiin kitarasoolon.

Bändiluokka on erinomainen ympäristö myös vertaisoppimiselle. Olen huomannut, että pidemmällä olevat lapset auttavat mielellään leirikavereitaan esimerkiksi sointujen, melodioiden tai komppirytmien kanssa. Koska kynnys kokeilla ja yrittää pidetään leirillä matalalla, innostuvat monet myös kokeilemaan ihan uusia soittimia. Yleensä soittorooleja vaihdellaan biisistä ja harjoituksesta toiseen jo senkin takia, että kaikki pääsevät kokeilemaan haluamiansa instrumentteja.

Koska oppilaat ovat juuri päässeet koulusta hyvin ansaitulle kesälomalle, pyritään leirin päiväohjelma pitämään tarpeeksi rentona. Kello 9-15 välille mahtuu soittohetkiä yleensä kaksi tai kolme, mutta opettajat rytmittävät leiripäivät aina oman ryhmänsä mukaan. Soittohetkien lisäksi päivään mahtuu ruokailu sekä ulkona ja sisällä vietettyä vapaa-aikaa, joka kuluu yhdessä pelaillen, leikkien, piirrellen ja niin edelleen. Vapaa-ajasta osa on aina ohjattua, mutta leiriläiset pääsevät itse vaikuttamaan sen sisältöön. Usein leiriläisten omista ehdotuksista tulee juuri ne hittipelit ja -leikit, joita sitten pelataan yhdessä oikein urakalla. Saapa nähdä mikä ulkopeli pyörii ensi kesän leireillä päivästä toiseen!

Bändisoittoa ja musiikkikuunnelmia

Käytettävissä olevat soittimet vaihtelevat hieman leiripaikkojen mukaan, mutta yleensä leiriltä löytyy rumpusetti, sähkökitara, sähköbasso, akustisia kitaroita, koskettimet/piano, perkussiosoittimia ja mikrofonit laulajille. Leirille voi myös tuoda mukanaan oman soittimen.

Jos ryhmä on suuri voidaan ryhmä jakaa myös pienempiin bändeihin. Esimerkiksi viime kesänä 11-14-vuotiaiden leirillä muodostui kaikkien yhteinen megabändi ja sen lisäksi oppilaat jakautuivat musiikkimaun mukaan kolmeen pienempään yhtyeeseen. Pikkubändit päättivät itse harjoiteltavat kappaleensa ja niinpä yksi päätyi soittamaan Nirvanaa, toinen Green Dayta ja kolmas mainstream poppia. Taiviksen nuoremmat eli 8-10-vuotiaat leiriläiset taas ovat innostuneet jo useampana vuonna bändisoiton ohella tekemään oman dramatisoidun musiikkikuunnelmansa. Tarinallisuus ja draaman keinot ovat kannustaneet oppilaita tutkimaan luovasti myös soittimien erilaisia sointivärejä sekä efektiääniä.

Leiriviikko huipentuu aina loppukonserttiin, jolloin viikon aikana harjoitellut kappaleet esitetään paikalle pääseville perheenjäsenille. Yleensä vanhemmat tulevat aina ihmeissään kyselemään, että miten yhdessä viikossa ehtii saada aikaiseksi noin paljon. Konsertin lisäksi omia kohokohtiani on, kun pääsee todistamaan uusien ystävyyssuhteiden syntymistä, näkee oppilaiden ylittävän itsensä uusien haasteiden edessä tai vaan yksinkertaisesti fiilistelevän yhteissoittoa ja yhdessä vietettyä vapaa-aikaa.

Klikkaa tästä kesäleirisivulle, josta löytyy leirien tarkat ajat ja paikat.

Toivottavasti pääsen näkemään taas ensi kesänä niin vanhoja tuttuja kuin ihan uusiakin naamoja!

Ensi kesää ja leirejä jo innolla odotellen,

Sini-Maaria