Musiikin vaikutus aivoihin

Voiko musiikki todella vaikuttaa hyvinvointiisi, oppimiseen, kognitiivisiin toimintoihisi, elämänlaatuusi ja jopa onnellisuuteesi?

Musiikki ei ole pelkästään nautinnollista vaan se on hyväksi mielellesi, sydämellesi ja sielullesi. Tutkimusten mukaan yli kolmasosa yli 18-vuotiaista aikuisista viettää puolet tai jopa suuremman osan päivästään musiikin kuunteluun. Tämän lisäksi noin kaksi kolmasosaa aikuisista kiinnittää erityistä huomiota äänitettyyn musiikkiin. Musiikin kuuntelu on yleistä yli 50-vuotiaiden keskuudessa – ja se todella kannattaa. Verrattuna muihin ihmisiin, sekä satunnaisesti että musiikkia usein kuuntelevilla katsottiin tutkimusten mukaan olevan parempi henkinen hyvinvointi, vähemmän ahdistusta ja vähemmän taipuvaisuutta masennukseen.

Musiikilla on tieteellisesti todistettu olevan voimakas vaikutus aivoihin. Viimeaikaiset tutkimukset myös osoittavat, että musiikki voi auttaa monissa aivojen eri osissa, mukaan lukien kivun lievityksessä, stressin helpotuksessa, muistin parantamisessa sekä aivovammoissa. Tässä kirjoituksessa syvennymme siihen, mikä musiikin vaikutus aivoihin on.

Mitä aivoissa oikein tapahtuu?

Millainen on musiikin vaikutus aivoihin? Harvat asiat stimuloivat aivoja samalla tavalla kuin musiikki. Musiikin on osoitettu aktivoivan aivojen laajimpia ja monipuolisimpia verkostoja ja siksipä musiikin kuuntelu tarjoaa täydellisen aivoharjoituksen. Yksi ensimmäisistä asioista, mitä tapahtuu musiikin kulkiessa aivoihimme on mielihyväkeskusten laukeaminen, jotka vapauttavat hormonia nimeltä dopamiini. Dopamiini on mielihyvähormoni, joka saa sinut tuntemaan olosi onnelliseksi.

Musiikki on rakenteellista, matemaattista ja arkkitehtonista, etkä välttämättä ole tietoinen siitä, miten aivosi suorittavat ikään kuin tietojenkäsittelyä ymmärtääkseen sitä. Musiikki aktivoi aivoja erityisesti lapsilla, mutta sen vaikutus jatkuu ihmisen koko eliniän ajan. Aivoreitit ja jopa kokonaiset aivoverkostot vahvistuvat, kun niitä käytetään, ja ne heikkenevät, kun niitä ei käytetä. Musiikki aktivoi lähes kaikkia aivojen alueita ja verkostoja ja täten myös vahvistaa niitä. Aivoliiton mukaan musiikin myötä myös aivojen verenkierto ja aineenvaihdunta vilkastuu ja jopa persoonallisuus vireytyy. Näillä on suora vaikutus ihmisen hyvinvointiin, oppimiseen, kognitiivisiin toimintoihin, elämänlaatuun ja onnellisuuteen. Tämän vuoksi musiikkiharrastusta suositellaan niin pienelle lapselle äidin vatsassa, taaperolle, kasvavalle nuorelle kuin aikuisellekin.

Millaista musiikkia tulisi kuunnella?

Monet hyödyt musiikin vaikutuksista aivoihin eivät rajoitu mihinkään yksittäiseen genreen. Olipa kyseessä sitten rock, hip-hop, pop tai vaikkapa klassinen musiikki, aivosi suosivat samanlaista musiikkia kuin sinä itse. Eri musiikkityylit voivat tuottaa samoja tuloksia – kunhan ne vain sopivat musiikkimieltymyksiisi. Musiikin tyylillä voi olla kuitenkin merkitystä monissa muissa tapauksissa, kuten pohdittaessa parasta taustamusiikkia oppimiseen. Tällaisissa tapauksissa asiantuntijat suosittelevat eri genrejä eri tarkoituksiin. Pirteä musiikki positiivisilla sanoituksilla voi antaa energiaa ja valmistella aivosi oppimaan uutta. Instrumentaalinen ja rauhallinen musiikki puolestaan sopii hetkeen, jolloin on aika rauhottua tai vaikkapa keskittyä lukemiseen tai kirjoittamiseen. Jokaisella on kuitenkin oma ja ainutlaatuinen lähestymistapansa musiikin kuunteluun.

Musiikin vaikutus ihmiseen

Musiikki tarjoaa meille melodioita, jotka yhdistävät nykyisen kulttuurimme esi-isiemme kulttuuriin. Se on työkalu, joka voi lisätä keskittymistä, innostaa kovempaan työhön ja auttaa hyvän tunnelman tavoittamisessa. Käytämme usein musiikkia jakaaksemme rakkautemme perheen sekä ystävien kanssa ja sitä voidaan käyttää kommunikointiin mistä tahansa tunnetilasta. 

Yli 55 000 vuotisen musiikille altistumisen myötä ihmisen aivot ovat kehittyneet siten, että kohtaamamme äänitaajuudet voivat luoda erityisiä ja välittömiä parannuksia elämäämme. Musiikista saamme myös monia etuja. Musiikki voi:

  • tehdä sinusta vahvemman
  • auttaa sinua kommunikoimaan
  • tehostaa immuunijärjestelmääsi
  • tehdä sinusta älykkäämmän
  • parantaa muistiasi
  • tuoda esiin muistoja
  • korjata aivojasi
  • auttaa kontrolloimaan kipua
  • vahvistaa selviytymismekanismiasi
  • ja paljon muuta.

Musiikin avulla äiti voidaan myös luoda yhteyden lapseen jo silloin, kun lapsi on vielä kohdussa. Äiti voi laulaa lapselle, soittaa musiikkia tai osallistua raskaana oleville naisille tarkoitettuun musiikkiryhmään (Musamamat). Pieni lapsi voi aloittaa musiikkiharrastuksen vauvamuskarissa yhdessä vanhemman kanssa ja edetä taaperomuskariin ilman vanhempaa. Myöhemmällä iällä musiikkiharrastus voi olla instrumentin soittamista, laulamista, bändisoittoa tai vaikkapa kuorolaulua.

Soittamisen ja laulamisen voima on ihmeellinen. Musiikilla voidaan virkistää jopa dementiaa sairastavan muistia!

Miten sisällyttää lisää musiikkia elämään?

Kiireisen elämämme aikana musiikin kuuntelu voi usein jäädä sivuun. On kuitenkin olemassa tapoja, joilla voimme sisällyttää enemmän musiikkia elämäämme ja saada kaiken ilon irti musiikin vaikutuksesta aivoihimme. Esimerkiksi aamulla heräämisestä voi tehdä helpompaa heräämällä musiikin tahtiin. Musiikin voi myös integroida omaan aamurutiiniin. Lisäksi musiikkia kannattaa kuunnella vaikkapa työmatkalla antamaan puhtia päivään. Kesken päivää ei ole huono idea pitää musiikkitaukoa tanssahdellen ympäriinsä 10 minuutin ajan. Näin saat päivääsi pikatreenin ja annat itsellesi energiaa sekä kohotat mielialaasi!

Musiikkikoulu Demo tarjoaa myös laadukasta ja monipuolista laulunopetusta rennolla otteella. Meillä voit opiskella laulamista joko ryhmässä, yksityistunneilla tai popkuorossa. Mikäli laulaminen ei innosta, tarjoamme myös monipuoliset mahdollisuudet opiskella erilaisten instrumenttien soittamista.

Tule vahvistamaan aivojasi Musiikkikoulu Demon tunneille!