Pianonsoiton aloittaminen – mistä lähteä liikkeelle?

Olet varmaan avannut rapisevia karkkeja, ja miettinyt mielenkiinnolla, mitä niissä on sisällä. Pianonsoitto on samanlaista kutkuttavaa seikkailua – koko ajan oppii uutta. On kolmosia ja kaksosia, mustia ja valkoisia koskettimia kauniisti ryhminä ja riveinä. Mutta mistä pianonsoitto kannattaa aloittaa?

Aloita pianonsoitto koskettimien opettelusta

Jo ensimmäinen tunti auttaa sinut liikkeelle, kun pääset tutustumaan pianonsoittoon. Ensimmäiseksi keskitytään valkoisiin koskettimiin. Ne ovat c, d, e, f , g, a, h, ja taas uudestaan c. Nämä samat sävelet toistuvat pianossa monta kertaa, tavallisen kokoisessa pianossa kahdeksan kertaa. Muita koskettimia kuin c, d, e, f , g, a ja h ei siis ole, vaan niiden sävelkorkeus muuttuu eri kohdasta pianoa soitettaessa.

Lapsen opetellessa pianonsoittoa, on koskettimilla läsnä eläimiä ja tarinoita

Lapsen aloittaessa pianonsoiton, ensimmäisellä tunnilla opetellaan kuinka norsu kävelee koskettimilla. Keskisormi on norsun kärsä, ja etusormi ja nimetön ovatkin tällä kertaa norsun jalat. Kävellään sivuttain näin pianon päästä päähän. Pian lapsi pääsee onnistumaan ja innostumaan uuden opettelusta! Sama tekniikka pianonsoiton opetteluun toimii toki aikuisellekin.

Kengurumusiikkia opitaan myös soittamaan ensimmäisillä pianotunneilla. Laitetaan käsi kevyesti nyrkkiin ja pyöräytetään mustia kolmosia ja kaksosia peräkkäin oikealta alaspäin. Näin kengurut tanssivat.

Kiinnitä huomiota soittoasentoon heti alussa

Usein ensimmäisellä tunnilla opiskellaan hyvä ja luonteva soittoasento. On hyvä istua selkä suorana ja kyynärvarren mitan etäällä pianosta niin, että kädet mahtuvat vapaasti kulkemaan koskettimistolla. Tuolin on hyvä olla tukeva ja pehmustettu, ja sellainen jonka korkeutta voi säätää itselle sopivaksi.

Pianonsoiton aloittamisessa maltti on valttia

Tuntien alkutaipaleella ei heti ryhdytä soittamaan sormilla peräkkäin peukusta pikkurilliin. Hienomotoriikan sijaan liikkeelle lähdetään isommista liikeradoista. Pianonsoitto aloitetaan yleensä yhdellä kädellä soittamalla helppoja kappaleita. Tutut alle viiden sävelen kappaleet toimivat aloitusvaiheessa hyvin, esim. Ukko Nooa tai Maijan karitsa. Älä huoli, sormilla opitaan kyllä soittamaan vielä ykkösestä vitoseen!’

Nuottien lukeminen ja piirtäminen

Pianokirja on hyvä valita ensimmäisillä tunneilla. Niitä on monenlaisia aina asteittain vaikeutuvista sellaisiin, joita soitetaan satunnaisessa järjestyksessä. Pianokirja on kuin ystävä, joka kulkee aina mukana. Siihen tehdään usein merkintöjä tunneilla, joista voi katsoa, mitä asioita on hyvä muistaa kotiharjoittelussa.

Piirtäminen on hauskaa! Jo ensimmäiselle tunnille kannattaa hankkia vihko,  jossa on nuottiviivastoja. Aivan tavallisen kokoinen kouluvihko on hyvä.

Opetellaan piirtämään nuottiavaimia ja nuotteja. Nuotteja onkin monen näköisiä, useimmiten niissä on varsi ja pallo. On myös pieni pallonuotti, jossa ei ole vartta. Varsia voi yhdistää pitkä naru, näin nuoteista saadaan nopeammin soitettavia.

Mitä pianon sisältä löytyy?

Monen mielestä on mielenkiintoista katsoa pianon sisälle. Akustisen pianon päällä on kansi, jonka voi avata. Siellä on pitkiä eri paksuisia kieliä ja pieniä vasaroiksi kutsuttavia huovalla päällystettyjä puutikkuja, jotka lyövät kieleen, kun painat pianon kosketinta. Näin syntyy pianon ääni.

Pianon kosketinta voikin painaa tosi hiljaa tai kovaa – tai kaikkea siltä väliltä. Näin syntyvä ääni on hiljainen tai hurjimmillaan todella voimakas.

Pianossa on aivan lattianrajassa kolme poljinta. Oikeanpuoleisinta kutsutaan kaikupedaaliksi. Kun painat jotain kosketinta ja tätä pedaalia samanaikaisesti, alkaa sävel kaikua kauniisti. Voit soittaa myös vesiputouksen. Paina pedaali pohjaan ja pyyhkäise sormenpäillä valkoisia tai mustia koskettimia aivan ylhäältä alas asti.

Minkä ikäisenä voi aloittaa pianonsoiton?

Soitonopiskelun voi hyvin aloittaa myös aikuisena – ilman aiempaa kokemusta musiikin harrastamisesta. Oppimisen ilon kokemus ei muutu iän myötä, vaan uuden opettelu on riemukasta myös aikuiselle! Aikuiselle soittoharrastus voi olla hyvä palautumiskeino arjen rasituksista ja se myös edesauttaa aivojen kunnossa pysymistä. Pianonsoitossa yhdistyvät mitä parhaimmalla tavalla huvi ja hyöty – keksitkö enää syitä miksi et aloittaisi pianonsoittoharrastusta?

Pianonsoitto on seikkailu, joka ei lopu koskaan. Tervetuloa tunneille!

Soitannollisin terveisin,

Karoliina-ope
pianopedagogi