Kuinka valita sopiva instrumentti ja miten päästä musiikkiharrastuksessa alkuun?

Kiinnostaako soittoharrastus, mutta et oikein tiedä mikä soitin olisi sinulle sopivin? Tai ehkä olet miettinyt musiikkiharrastusta lapsellesi? Tästä kirjoituksesta löydät paljon tietoa siitä miten päästä alkuun soittoharrastuksessa.

Demossa voi aloittaa harrastuksen missä iässä tahansa, eikä uuden soittoharrastuksen aloittavalla aikuisellakaan tarvitse olla aikaisempaa kokemusta. Monet aikuisoppilaat ovat soittaneet jotain instrumenttia lapsena ja haluavat verestää vanhoja taitojaan vuosien tauon jälkeen. Toiset taas aloittavat reippaasti uuden soittimen, kuten esimerkiksi sähkökitaran tai ukulelen. Valinta on aina yksilöllinen.

Lasten kohdalla ei ole aina niin selvää, mistä soittimesta olisi hyvä aloittaa. Vanhemmilla voi toki olla mielessään jokin toive tai ajatus tietystä soittimesta, ja on myös paljon lapsia, jotka itse ilmoittavat haluavansa tulla laulutunneille tai oppia soittamaan kitaralla sooloja. Monille vanhemmille pääasia on, että lapsi saa mukavan harrastuksen ryhmässä, eikä soittimella välttämättä ole niin väliä.

Bändiryhmä ja popkuoro ovat hyviä vaihtoehtoja aloittelijalle

Demolla on tarjolla pienille muusikonaluille 7–8-vuotiaiden bändiryhmä, jossa tutustutaan kaikkien bändisoittimien alkeisiin. Kitaran, koskettimien, rumpujen ja basson lisäksi ryhmässä voidaan tutustua opettajan painotuksen mukaisesti myös esimerkiksi kanteleeseen, viuluun, ukuleleen tai harmonikkaan. Bändiryhmässä myös lauletaan, ja siellä saa hyvät eväät yhteissoittamiseen ja musiikin perusasioihin. Tunneilla on käytössä oma tehtävävihko, jonka avulla tunneilla käytyjä asioita voi palauttaa mieleen myös kotona. Bändiryhmä on vaivaton aloitus musiikkiharrastukselle, sillä omaa soitinta ei vielä tarvitse hankkia kotiin.

Bändiryhmässä voi käydä yhden tai kaksi lukuvuotta, ja yleensä tässä ajassa oma lempisoitin on jo löytynyt. Opintoja voi tällöin jatkaa kyseisen instrumentin yksityis- tai ryhmätunneilla tai suoraan bändiopetuksessa, jossa omaa instrumenttia soitetaan bändissä.

Innokkaalle pikkulaulajalle Demon popkuoro on hyvä vaihtoehto. Popkuoroja on tarjolla pääosin 7–11-vuotiaille ja erikseen muutama kuoro myös nuorille sekä aikuisille. Popkuorossa ei vaadita mitään ennakkotaitoja laulamisesta eikä nuottien lukemisesta. Laulamiseen on sopivan matala kynnys, kun se tapahtuu yhdessä muiden ryhmäläisten kanssa. Popkuoro on suuremman ryhmäkoon ansiosta edullisin vaihtoehtomme musiikkiharrastukselle.

Kahdeksan eri instrumenttia, bändiopetusta ja poplaulua

Demossa voi harrastaa kahdeksaa eri instrumenttia sekä tietysti laulamista, joko yksityistunnilla tai ryhmässä. Yksityistunnit voi aloittaa lyhyillä 20 minuutin tunneilla tai ottaa suoraan pidempiä tunteja aina 60 minuuttiin saakka. Ryhmätunnilla oppilaita on kahdesta kuuteen ja kaikki soittavat samaa instrumenttia. Tunnin kesto määräytyy osallistujamäärän mukaan. Bänditunnit ovat myös ryhmätunteja, joissa on yhtä aikaa eri bändi-instrumenttien soittajia.

Demon ylivoimaisesti suosituin instrumentti on kitara, jota meillä harrastaa jo noin 170 oppilasta. Piano tulee hyvänä kakkosena lähes 120 oppilaalla, ja tämän lisäksi yhdistetyillä piano & laulu -tunneilla käy melkein 30 oppilasta. Kitara ja piano ovatkin luonnollisia valintoja monipuoliseen soittamiseen, sillä ne toimivat erinomaisesti sekä soolosoittamiseen että säestämiseen. Soolot ja säestäminen luonnistuvat toki myös suositulla ja helposti opittavalla ukulelella sekä perinteisellä harmonikalla. Näiden molempien soitinten suosio on kasvanut Demossa tänä vuonna entisestään.

Tämän hetkinen Demon soitinjakauma näyttää tältä:

Kaikki opettamamme instrumentit on esitelty Demon nettisivuilla: miksi valita kyseinen soitin, mitä sillä opitaan, minkä tyylistä musiikkia sillä voi soittaa ja millainen soitin olisi hyvä hankkia. Tuntien hinta on Demossa sama soittimesta riippumatta. Soittimien hinnoissa on suuriakin eroja, mutta lähes kaikissa instrumenteissa pääsee hyvin alkuun edullisella peruspaketilla. Soittimen voi myös aluksi lainata tuttavalta tai vuokrata Demon kautta. Myös esimerkiksi tori.fi -palvelu on täynnä käytettyjä soittimia.

Kitaratunneille tulevat voivat valita instrumentikseen sähkökitaran tai akustisen kitaran, ja akustisen joko nylon- tai teräskielillä. Kanteletunnit voi aloittaa 5-kielisellä, hieman isommalla 11/15-kielisellä tai suoraan suurkanteleella, ja ukulelestakin löytyy useampaa eri kokoa eri soittotarkoituksiin. Parhaiten sopivan soittimen valitsemisessa ja hankkimisessa osaa auttaa oma opettaja.

Kokeilemalla varmuutta harrastuksen aloittamiseen

Demo järjestää tutustumistunteja kolme kertaa vuodessa: loppukeväästä eli huhti-toukokuussa, ennen lukuvuoden alkamista elokuussa sekä kevätkautta ajatellen loppuvuodesta marras-joulukuussa. Ilmaisissa tutustumisissa pääsee kokeilemaan esimerkiksi bändisoittoa, kitaraa, pianoa tai laulamista. 

Toinen vaihtoehto tutustumiseen on kokeilutunti. Tämä on hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät ole ihan varmoja, onko soitin varmasti ”se oma juttu”, tai joita mietityttää, miten kemiat kohtaavat opettajan kanssa, tai uskaltaako harrastukseen sitoutua koko lukukaudeksi.

Kokeilutunneista sovitaan aina erikseen etukäteen ja tunnin jälkeen oppilas voi päättää, haluaako sitoutua koko kauteen. Mikäli kokeilutunnin jälkeen ei ole halukas jatkamaan, veloitamme vain kokeilutunnin hinnan. Demossa kokeilijoiden jatkamisprosentti on yli 90%, mistä olemme tosi iloisia. Tämä kertoo meille, että opettajiemme ammattitaito on kohdallaan ja opetus on vastannut odotuksia.

Tervetuloa rohkeasti mukaan!

Riina, Musiikkikoulu Demon tiimistä