Kesäloma saapuu! Mitä tekemistä lapsille kesällä?

Kouluikäisten lapsien ja vanhempien kesälomien yhteensovittaminen osoittautuu useassa perheessä haastavaksi, kun molemmat tai toinen puolisoista on töissä loma-aikana. Yhteinen loma on tietenkin ihanaa, mutta kesälomien organisoiminen voi olla stressaavaa. Miten järjestellä loma-asiat niin, että lapsilla ja vanhemmilla on hauskaa? Tätä kirjoitusta varten olemme listanneet kivaa tekemistä lapsille kesällä. Aloitetaan sellaisella tekemisellä, joka voisi auttaa kesälomien organisoinnissa eli… Tekemistä lapsille kesällä, joka ei vaadi aikuisen läsnäoloa päivisin.

Kesäleirit ovat lapsen kesäloman kohokohta

Monilla meistä on hyviä muistoja lapsuuden kesäleireiltä, kun olemme saaneet maistaa hetkittäistä omaa vapautta ilman vanhempien läsnäoloa, päästä oppimaan jotain täysin uutta ja nauttimaan kesästä uusien kavereiden kanssa. Sen lisäksi, että kesäleiri on lapsen kesän kohokohta, on se myös usein pelastus perheelle, jossa vanhemmilla ei ole mahdollisuutta olla lomalla koululaisen pitkää kesälomaa.

Koululaisille on tarjolla monia kesäleirejä, jotka tarjoavat kivaa tekemistä lapsille kesällä. Leireillä tehdään monipuolisesti kaikenlaista hauskaa ja opettavaa – pelataan, leikitään, liikutaan, soitetaan ja lauletaan. Leiri on myös oiva paikka tutustua uusiin kavereihin ja pitää hauskaa ilman vanhempia!

Musiikkikoulu Demon leireillä ei tarvita ennakkotaitoja tai omia soittimia, vaan kaikki pääsevät mukaan. Musiikkikoulu Demo järjestää kesäleirejä lapsille Espoossa, Helsingissä, Vantaalla, Kirkkonummella ja Lohjalla.

Leireille pääsee ilmoittautumaan täältä.

Tekemistä kesällä lapsille ja koko perheelle

Seuraavaksi olemme listanneet ideoita kesätekemiselle, jota koko perhe voi tehdä yhdessä kauniissa kotimaassamme. Tässä listauksessa on sinulle ja perheellesi kymmeniä ideoita yhteiseksi perheen tekemiseksi.

Nopeasti järjestettävää tekemistä kodin tai mökin lähellä

Aina ei tarvitse lähteä kovin kauas kotoa, jotta lomapäivänä voi pitää hauskaa. Lapselle on kaikista tärkeintä yhdessä vietetty aika, eikä se, kuinka paljon aktiviteetti maksaa. Voi siis olla, että eväsretki läheiseen metsään osoittautuukin kesän parhaaksi muistoksi.

Mitä kaikkea kodin lähellä voi tehdä?

 • eväsretki metsään tai rannalle
 • kalastus
 • seikkailupuisto
 • kesämarkkinat tai torivierailu
 • päivä uimarannalla
 • pyöräretki
 • urheilupäivä, esim. pihaolympialaiset
 • minigolf
 • kesäteatteri
 • leikkipuistopäivä kavereiden kanssa
 • vene- tai vesibussiretki
 • luontoretki tai luonnonpuistossa vierailu

Mökkeily ja veneily ovat oivaa tekemistä kesällä!

Mökkeily omalla tai vuokramökillä kaukana kaupungin äänistä tekee hyvää koko perheelle. Mökillä lasten mielikuvitus pääsee valloilleen ja piha-alue toimii hyvänä pelialustana esimerkiksi Mölkylle, mailapeleille tai jalkapallolle. Mökiltä voi myös tehdä päiväretkiä lähistön teema- tai eläinpuistoihin.

Jos vesillä liikkuminen on tuttua, tiivistä perheaikaa voi viettää vuokraveneellä, jossa mahtuu yöpymään. Veneellä pääsee nauttimaan Suomen kauniista saaristosta ja vierailemaan venesatamissa.

Mökin voi vuokrata useasta paikasta esim. mokkivuokra.fi tai lomarengas.fi. Veneen vuokraus onnistuu mm. Skipperistä tai Nettivuokrauksesta.

Eläintarhat ja -puistot Suomessa

Suomesta löytyy useita eläintarhoja ja –puistoja, joissa jokaisessa vierailu on erilainen kokemus. Alla on listattuna muutamia Suomen tunnetuimmista eläintarhoista ja -puistoista. Lisäksi Suomesta löytyy monia pieniä kotieläintiloja, joissa lapset pystyvät nauttimaan eläinten ruokkimisesta ja silittelystä.

Päivä huvi- tai teemapuistossa

Ympäri Suomea löytyy myös useita huvi- ja teemapuistoja, joissa vietetty päivä on lapselle hauska ja mieleenpainuva.

Huvipuistot Suomessa:

Teemapuistot Suomessa:

Kahdeksan lisäideaa, joiden joukosta löytyy varmasti sopivaa tekemistä lapsille kesällä

 • Kylpylävierailu
 • Päivä tai leiri urheiluopistossa
 • Risteily Ahvenanmaalle, Ruotsiin tai Tallinnaan
 • Lasten Laulufestivaalit Salossa
 • Kasvomaalauksia puistossa
 • Päivä vesipuistossa
 • Retki marjastamaan

Tekemistä kesällä riittää varmasti

Voimme jokainen todeta tässä vaiheessa, että kotimaastakin löytyy paljon kivaa tekemistä lapsille kesällä. On hyvä muistaa, etteivät lapset aina kaipaa kallista aktiviteettia, vaan mieleenpainuvimpia hetkiä ovat yhdessä ystävien tai perheen kanssa vietetyt hetket. Lasten kesäleirit ovat huippuhetkiä, joissa lapsi pääsee maistamaan omaa itsenäisyyttään ja pitämään hauskaa uusien ystävien kanssa, eikä vanhempien tarvitse olla jatkuvasti läsnä. Yhteisen loman alkaessa lapsi odottaa yhteistä aikaa ja hauskoja hetkiä. Suomessa on upea luonto ja vesistöt, jotka tarjoavat mahdollisuuden nähdä ja kokea jotain uutta joka päivä.

Toivottavasti sait tästä kirjoituksesta vinkkejä kesälomatekemiseen lapsille.

Jos haluat tietää lisää lasten kesäleireistä, siirry tänne.

Kivaa kesän odotusta!