Kuulumisia syksyn Demo-konserteista

Syksyn konserttirupeama on viime viikonloppuna saatu päätökseen, ja nyt on hyvä hetki koota pidettyjen konserttien herättämät ajatukset yhteen ennen kuin katseet suunnataan taas tuleviin konsertteihin.

Oppilasmäärän kasvaessa myös konserttien määrä on luonnollisesti kasvanut. Järjestimme tänä syksynä peräti yhdeksän konserttia: yhden Kirkkonummella ja kaksi sekä Espoossa, Helsingissä, Vantaalla että Lohjalla. Konsertit alkoivat marraskuun puolivälissä Karasalissa espoolaisten oppilaiden esityksillä, ja vuoden viimeinen konsertti pidettiin siitä kuukauden päästä Lohjan Harjulassa. Siellä yleisöä viihdyttivät Liikuntalinnan kitara-, rumpu-, bändi-, laulu- sekä piano-oppilaat.

SYKSYN 2018 KONSERTEISSA YÖ-TEEMA

Demon konsertit on rakennettu jo pitkään jonkun teeman ympärille. Teemat päätetään aina lukuvuoden alussa opettajien kesken. Syksyn konserttien teemaksi valittiin yö, joten kaikki esitykset ovat sisältäneet jotakin yöhön liittyvää. Oppilaat ja opettajat olivat yhdessä keksineet hienosti erityylisiä ja erikielisiä teemaan sopivia kappaleita. Monessa konsertissa kuultiin esimerkiksi Tuiki tuiki tähtönen, Jenni Vartiaisen En haluu kuolla tänä yönä, Meksikon pikajuna, Batmanin teema sekä Axwell-Ingrosson Dreamer. Lava oli koristeltu teeman mukaisesti erilaisilla valoilla, hopeisilla tähdillä ja viireillä sekä tummilla ilmapalloilla.

KRUUNUPAIDAT PITKÄÄN OPISKELLEILLE

Syksyn konserteissa on jaettu jo seitsemän vuoden ajan Demon omia kruunupaitoja sellaisille oppilaille, jotka ovat olleet viiden kokonaisen lukuvuoden ajan mukana koulun toiminnassa. Paidassa on Demon logo sekä kultainen kruunu. Paitoja ei jaeta opettajille eikä koulun muulle henkilökunnalle, vaan ne on tarkoitettu yksinomaan oppilaiden palkitsemiseen. Samalla kukitamme myös vanhemmat, joita haluamme kiittää harrastuksen kustannuksesta, kuljetuksesta ja kannustuksesta. Aikaisempina vuosina paitoja on jaettu yhteensä 54 oppilaalle ja tänä syksynä paidan sai taas neljä oppilasta. Onnittelut vielä paidan saajille!

DEMOSSA OPITAAN MYÖS ESIINTYMISTAITOJA

Esiintymistaidot ovat tärkeitä elämäntaitoja ja niiden harjoitteleminen on luontevaa mukavan harrastuksen parissa. Demon yhtenä toiminta-ajatuksena onkin tarjota oppilaille musiikkiharrastus, joka on samalla hauska tapa oppia esiintymistä. Tunneilla opetellaan muun muassa esiintymiseen valmistautumista, oman osuuden toteuttamista osana musiikillista kokonaisuutta ja tietysti myös yleisiä käytänteitä kuten kumartamista esityksen päätteeksi. Konsertit pidetään kahdesti lukuvuodessa. Konserttien lisäksi järjestämme halukkaille myös muita esiintymismahdollisuuksia erilaisissa tapahtumissa ja esimerkiksi vanhainkodeissa.

Demossa opiskelee tällä hetkellä reilut 500 oppilasta, joista nuorimmat yksityisoppilaat ovat 5-vuotiaita ja vanhimmat yli 70-vuotiaita. Monet ovat aloittaneet tänä syksynä ja toiset soittaneet jopa kymmenen vuoden ajan. Demon konserteissa hienointa on se, että kaikki pääsevät esiintymään, olivat he sitten minkä ikäisiä tai tasoisia tahansa. Kynnys lavalle nousemiseen on tehty mahdollisimman matalaksi niin aloittelijalle kuin konkarillekin. Virheetöntä soittoa tai teknisesti vaativia suorituksia paljon tärkeämpää on se, että lavalla on hyvä meininki ja kaikki saavat mukavan esiintymiskokemuksen ja sen perään tietysti raikuvat aplodit.

Harjulan konsertin Starman-kappale treenauksessa.

HIENOJA ESITYKSIÄ AMMATTITAITOISTEN OPETTAJIEN KANNUSTAMANA

Olen ollut mukana Demon toiminnassa koulun perustamisesta saakka ja päässyt seuraamaan tänä aikana lähemmäs sataa konserttia niin opettajan, asiakaspalvelijan kuin juontajankin roolissa. Vaikka konsertit vedetään nykyään läpi jo aikamoisella rutiinilla, oppilaiden esiintymisen ilo ja hienosti harjoitellut esitykset jaksavat edelleen ihastuttaa. On ollut myös hienoa nähdä jatkavien oppilaiden kehitys tässä vuosien aikana. Puolen vuoden välein kuultavissa esityksissä todella huomaa edistystä! Konsertit ovat muutenkin mahtava kurkistusmahdollisuus siihen, mitä tunneilla on kuluneen lukukauden aikana tehty ja opittu.

Oppilaita voisi kehua monen kappaleen verran, mutta myös opettajat ansaitsevat muutaman sanan. Konserttitilanteissa korostuu ilman muuta opettajien musiikillinen ja pedagoginen ammattitaito. Tärkeämpänä pidän kuitenkin sitä, että Demo-opettajat ovat konserteissa aidosti läsnä, tukemassa ja kannustamassa oppilaitaan, soittamassa täysillä mukana ja pitämässä yllä hyvää ja rentoa fiilistä. Uskon, että tällainen positiivinen ja rohkaiseva myötäeläjä todella auttaa lapsen ja nuoren itsetunnon ja itseluottamuksen rakentumisessa. Opettaja voi olla tärkeä roolimalli monelle, myös aikuiselle. On ihana huomata, miten sydämellä opettajat työtään tekevät. Siitä hatunnosto ja iso kiitos heille!

Ensi keväänä järjestämme neljä suurta konserttia Nosturissa ja yhden Lohjan Laurentius-salissa. Pääkaupunkiseudun yläasteikäiset ja sitä vanhemmat oppilaat aina aikuisiin saakka saavat oman kovasti toivotun konserttinsa Nosturiin. Kevään konserteista infoamme myöhemmin lisää.

Kiitos vielä kerran kaikille syksyn konserttien esiintyjille, opettajille ja tietysti myös kannustavalle yleisölle! Konserttitiimin ja Demon puolesta haluan toivottaa kaikille rauhallista joulun aikaa ja mukavaa loppuvuotta. Nähdään viimeistään kevään konserteissa!

Riina
Demon konserttitiimin vetäjä