Musiikin etäopetus keväällä 2020

Kuten varmasti kaikkialla, myös Musiikkikoulu Demossa ollaan eletty hyvin erilaista kevätlukukautta tänä vuonna. Hallituksen 16.3.2020 linjaamista toimenpiteistä koronatilanteen vuoksi johtuen myös Demon kaikki opetus muuttui kertaheitolla ja etäopetus otettiin pika-aikataululla käyttöön. Nyt kun haaste on otettu vastaan ja uudet kuviot alkavat olla hyvin käynnissä – vaikka pää on edelleen vähän pyörällä tästä kaikesta – on aika pysähtyä hetkeksi ja pohtia mitä tässä oikein tapahtui. Millaista onkaan opiskella musiikkia etänä ja mitä hyviäkin juttuja tästä kaikesta ollaan opittu?

Etäopetukseen siirryttiin pikavauhtia

Päätös etäopetukseen siirtymisestä tapahtui nopeasti. Otimme alkuun kolmen päivän siirtymätauon, jolloin kulissien takana kuhisi. Päivät täyttyivät palavereilla, eri alustojen, kuten WhatsAppin, Zoomin, Skypen ja muiden vastaavien testaamisella eri opettajaporukoissa, omien etätyöpisteiden pystyttämisestä soittimien kuljettamisineen ja oppilaiden ja vanhempien kanssa viestittelystä. Alettiin valmistamaan uutta opetusmateriaalia, videoita, äänitteitä ja kaikki nuotitkin tuli tästedes lähettää oppilaille sähköisesti. Erilaiset Facebook-ryhmät aktivoituivat ja ideoita ja vinkkejä etäopetuksesta ollaan jaettu jopa monien eri koulujen kesken ympäri Suomen.

Etäopetuksemme alkoi 19.3. Tuntien aikataulut pysyivät suurimmaksi osaksi samana kuin ennen, nyt Demon opetus vain tapahtuu videopuhelun välityksellä. Erityisesti ryhmien opetukseen hyödynnetään lisäksi valmiiksi kuvattuja opetusvideoita. Ilokseni saimme kaikkien piano- ja lauluoppilaitteni kanssa videoyhteyden muodostettua jo ensimmäisellä etätunnilla. Muutamia pieniä teknisiä haasteita tuli vastaan esimerkiksi ääniasetuksissa ja nettiyhteydessä, mutta niistäkin kaikista selvittiin!

musiikin etäopetus

Hyvää palautetta oppilailta ja vanhemmilta – etäopetus toimii!

Olen ollut erityisen kiitollinen ja liikuttunut siitä, miten hyvin oppilaat ja vanhemmat ovat suhtautuneet muutokseen. Viestin lähettäminen opetusmuodon muutoksesta jännitti opettajana jonkin verran, mutta vastaukset olivat niin positiivisia, että huomasin pian jännittämisen olleen aivan turhaa. Saatiin paljon kiitoksia siitä, että soittoharrastus saa jatkua tilanteesta huolimatta ja oltiin iloisia etäopiskelumahdollisuudesta. Moni muu harrastus on loppunut kokonaan kesken ja on hienoa, että musiikkiharrastusta voi jatkaa koko kevään.

Soiton- ja laulunopetus etänä on osittain samanlaista kuin normaalisti, mutta toki monella tapaa myös erilaista. Videopuhelun kautta edelleen näemme ja kuulemme toistemme soittoa reaaliajassa, vaikkakin pienellä viiveellä ja pienempänä kuvana. Nuottien opetteluun ja niistä puhumiseen voi käyttää apuna näytönjakoa, jolloin opettaja voi oppilaan nähden osoittaa omalta näytöltään tiettyyn kohtaan nuottikuvaa ja tehdä siihen merkintöjä tai käyttää nuotinnusohjelmaa. Useamman laitteen avulla saadaan samaan aikaan videokuvaa koskettimista ylhäältä alas ja sivusta niin että käsienkin asento näkyy.

Oppilailtani etäopiskelu sujuu todella upeasti! Digimaailma on heille varmasti vielä luonnollisempi asia kuin minulle ja tavallaan tuntuu, että homma jatkuu ihan normaaliin tapaan. Oppiminen on kuulemma vähän hitaampaa ja hankalampaa kun ope ei ole vieressä näyttämässä, mutta videoista on apua kotiharjoittelussa ja on kivaa kun soittotunnit jatkuvat. Aktiivinen yhteydenpito oppilaiden ja vanhempien kanssa näinä aikoina on ollut todella arvokasta ja toivonkin, että se voisi säilyä tulevaisuudessa. On ollut kiva huomata, että soittoläksyistä saatetaan viestitellä tuntien välissäkin. Videon kautta etäopetus ja -opiskelu vaatii ehkä tavallista enemmän keskittymistä ja omaa aktiivisuutta, mutta ilokseni olen huomannut, että sitä kyllä löytyy kaikilta. Ja tokihan meillä Demossa on käytetty erilaisia digisovelluksia tähänkin asti opetuksessa – niistä voit lukea lisää tästä aiemmasta blogikirjoituksestani.

Suuri kiitos etäopetuksen mahdollistamisesta kuuluu Demon oppilaille ja vanhemmille. Kotona ollaan viritelty kännyköitä, tabletteja ja läppäreita soittimien ääreen, printattu nuotteja, ladattu sovelluksia ja autettu videopuheluun liittymisessä. Ilman apuanne etäopetus ei olisi ollut mahdollista!

Hyvällä meiningillä, yhdessä eteenpäin!

Vaikka kaikki tämä uuden opettelu tulikin pakon edessä, fiilis opettajien kesken on ollut tehokas, motivoitunut ja suorastaan inspiroiva! Musiikkikoulu Demossa on ollut aiemminkin puhetta etäopetusmahdollisuuden lisäämisestä opetustarjontaan ja tämä on ollut mainio tilaisuus kokeilla asiaa käytännössä. Otimme innokkaana haasteen vastaan ja tällaisen koetuksen edessä Demon upea yhteishenki on ollut käsinkosketeltavaa, myös näin etänä. Kaikki olivat valmiita ottamaan etäopetuksen haltuun nopealla aikataululla, kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja yhdessä tekemisen meininki on ollut todella palkitsevaa.

Toivotan Demon puolesta kaikille paljon tsemppiä, voimia ja terveyttä tähän kevääseen!

Niina-ope