Opi laulamaan – kuka tahansa voi oppia

Oletko ajatellut olevasi laulutaidoton tai epämusikaalinen? Ehkä olet myös joskus kuullut läheisesi puhuvan näin itsestään. Laulupelko, kuviteltu laulutaidottomuus tai usko siihen, ettei opi laulamaan johtuu usein vain omista pään sisäisistä ajatuksista. Joskus laulutaidottomuus tai epämusikaalisuus ovat saattaneet leimautua henkilöön jo hyvin nuorella iällä, eikä sen jälkeen ole tullut mieleenkään, että asiaan voisi tehdä muutoksen. Joillakin voi jopa olla huonoja tai traumaattisia kokemuksia laulamisesta. Vanha koira ei opi uusia temppuja ei päde laulamiseen – kaikki voivat oppia laulamaan ja ihan kaikilla meillä on oikeus nauttia siitä.

Usko itseesi, anna mahdollisuus ja opi laulamaan

Ensin sinun tulee avata mielesi lukot ja päästää irti ajatuksesta, että olisit epämusikaalinen tai laulutaidoton. Avaamalla lukon mielessäsi ja uskomalla aidosti siihen, että sinä voit oppia laulamaan, annat itsellesi mahdollisuuden onnistumiseen, sillä kuten jo sanottu, kaikki voivat oppia laulamaan. Laulaminen on hyvä keino esimerkiksi vaikeiden tunteiden käsittelyyn ja niiden ilmaisuun. Laulamisen positiivisista vaikutuksista voivat nauttia kaikki, myös ns. “laulutaidottomat”.

Ava Numminen toteutti vuonna 2005 tutkimuksen aikuisen laulutaidon lukoista ja niiden aukaisemisesta. Tutkimuksessaan hän tutki kymmentä laulutaidottomaksi leimattua henkilöä, jotka jännittivät laulamista tai heillä oli kielteisiä kokemuksia laulamisesta. Osallistujat kävivät puolentoista vuoden ajan ryhmä- ja yksityistunneilla ja lopputuloksena hän totesi, että laulutaidottomuus ei ole yksilön pysyvä ominaisuus vaan laulutaitoa voi kehittää lähtötasosta riippumatta myös aikuisiällä.

Mikäli olet aina halunnut päästä kehittämään lauluääntäsi usko pois, se on mahdollista! Usko itseesi ja kerää ympärillesi ihmisiä, jotka luovat tätä uskoa ja kannustavat sinua eteenpäin.

Opi laulamaan hengittämällä oikein

Laulamisessa kaiken A ja O on varmistaa äänen tuottaminen terveellä tavalla. Oikean hengitystekniikan oppiminen voi viedä sinua jo suuren harppauksen oikeaan suuntaan. Kun kehosi avautuu kunnolla ja rentoudut, on nuotissa pysyminen ja laulaminen helpompaa ja hallitset kehoasi paremmin. Loppujen lopuksi laulaminen on lihasten harjoittamista. Laululihaksia ovat mm. kurkunpäänlihakset, ääniväylää muokkaavat lihakset sekä tukilihakset. Tukilihaksilla säädellään ulos- ja sisäänhengityksen ilmanpainetta laulaessa. Niitä ovat esimerkiksi lantiopohjanlihakset sekä vatsa- selkä- ja kylkilihakset.

Opi laulamaan herättelemällä nukuksissa olevia laululihaksia, sillä se toimii hyvänä perustana laulamiselle. Rentoutumisessa ja oikean hengitystekniikan käyttöönotossa voi auttaa hyvä lämmittely. Voit esimerkiksi aloittaa pyörittelemällä hartioita ja olkapäitä ja ilmeillä ja irvistää kasvojen ja suun rentouttamiseksi. Varmista, että sinulla on hyvä, luonnollinen ryhti, seiso suorana ja pidä hartiat alhaalla ja rintakehä avoimena. Älä hauko ilmaa, vaan muista pysyä rentona ja hengittää syvään. Lisäksi voit lämmitellä ääntä ja tehdä lyhyitä lauluharjoituksia.

Musiikkikoulu Demon laulutunneilla opetellaan oman äänen hallintaa, luontaista ja hyvää äänenkäyttöä ja ergonomista lauluasentoa. Jos haluat tutustua Demon laulunopetukseen tarkemmin, klikkaa tästä.

Aloita laulutunnit ja opi laulamaan

Laulutunneista on hyötyä niin vasta-alkajalle kuin jo laulamista pitkän aikaa harrastaneelle. Laulunopettaja auttaa sinua kehittymään nopeammin itseopiskeluun verrattuna ja tekee siitä samalla kannustavaa ja rohkaisevaa, ottaen sinun henkilökohtaiset tarpeesi ja toiveesi huomioon.

Musiikkikoulu Demo tarjoaa laadukasta ja monipuolista laulunopetusta rennolla otteella. Voit harrastaa ryhmässä, yksityistunnilla tai kuorossa. Valitse sinulle sopivin tapa oppia, sillä tärkeintä on, että sinä nautit tunneilla käymisestä ja pääset kokemaan onnistumisen tunteita. Ryhmätunneilla ja kuorossa harjoitellaan muun muassa yhdessä laulamista ja stemmalaulua. Ryhmäopetus voi olla monelle hyvä ja kannustava tapa oppia, etenkin jos yksin laulaminen tai esiintyminen jännittää.

Mikäli sinua kiinnostaa yhdistää laulu soittamiseen, sekin onnistuu! Halutessasi Musiikkikoulu Demossa tarjoaa myös mahdollisuuden päästä harjoittelemaan laulutekniikan ja luontevan äänenkäytön lisäksi myös laulun säestämistä pianolla tai kitaralla. Jos laulutunneille lähteminen ei innosta tai sinusta tuntuu, ettei sinulla ole aikaa siihen, voit myös oppia laulamaan omasta kodistasi käsin.

Yhteenveto

Aloita laulaminen ja jatka harjoittelemista niin lauluäänesi vapautuu, kehittyy ja vahvistuu. Laulun opiskelu vaatii innokkuuden lisäksi myös pitkäjänteisyyttä. Joillakin kehitys voi olla vauhdikkaampaa ja toisilla hitaampaa. Kehittyminen riippuu mm. omasta lähtötasosta, uskalluksesta ja kehollisesta hahmotuskyvystä. Kehitys on kuitenkin aina yhtä arvokasta, tapahtuu se sitten millä vauhdilla tahansa. Kehittymisen vauhti vaihtelee yksilöilläkin ajasta ja fiiliksestä riippuen, siksi itselle tulee muistaa olla armollinen.

Kurkkaa vielä lopuksi laulun esittelyvideo, ilmoittaudu täällä mukaan laulutunnille ja opi laulamaan.