Aikuisopiskelijan kokemuksia lauluharrastuksesta

Musiikkikoulu Demossa on keskeisenä arvona, että musiikki ja musiikin harrastaminen kuuluu kaikenlaisille ja kaiken ikäisille ihmisille. Viime vuosien aikana on ollut ilahduttavaa seurata kuinka lasten ja nuorten lisäksi myös aikuisoppilaiden määrä on kasvanut koulussamme. Aikuisoppilaat ovat löytäneet tiensä niin eri instrumenttien yksityistunneille kuin myös ryhmäopetukseen. 

Syyskaudella 2019 järjestettiin ensimmäinen konsertti erityisesti koulun aikuisille ja aikuisuuden kynnyksellä oleville oppilaille. Konsertti oli niin onnistunut kokemus, että samanlaisia järjestetään varmasti jatkossakin. Ensimmäinen esiintyminen voi olla hyvinkin jännittävä, mutta yleensä sitäkin palkitsevampi kokemus. Toivottavasti uudet aikuiset oppilaamme siis rohkenevat tekemään debyyttinsä heti seuraavassa konsertissa.

Musiikki kuuluu jokaiselle

Olen kuullut monesti kysyttävän, saako tunnit aloittaa vaikka ei olisi lainkaan aikaisempaa soitto- tai laulukokemusta? Vastaus on yksinkertaisesti ”kyllä saa”. Kouluumme ei ole pääsykokeita, joten oppilaiden lähtötaso vaihtelee luontevasti ihan aloittelijoista pitkällekin oman instrumenttinsa kanssa ehtineisiin. Olen huomannut, että aikuisoppilailla voi olla hyvin monenlaisia motiiveita hakeutua tunnille. Yksi palaa rakkaan lapsuuden harrastuksen äärelle, toinen haluaa oppia soittamaan ihan uutta instrumenttia ja kolmas haluaa valmistautua omien häidensä yllätysesitystä varten. Koen opettajana laajan kirjon oppilaiden taustoissa ja tavoitteissa hyvin inspiroivana asiana. 

Vaikka asenteet ovat onneksi muuttuneet tässä ajassa jo sallivammiksi, saattaa maailmalla törmätä edelleen erilaisiin ennakkoluuloihin siitä, kenelle musiikin opiskelu ylipäätään sopii. Näitä ennakkoluuloja on purettu hienosti Taideyliopiston Arts Equal- hankkeen blogikirjoituksessa ”Kuka saa laulaa ja soittaa?”. Täältä löytyy mielenkiintoista tietoa musikaalisuudesta, musiikin harjoittelun merkityksestä ja muusikkoudesta. Suosittelen tutustumaan!

Haastattelin tätä blogia varten koulumme oppilasta Jaanaa, joka on ollut lauluoppilaana Musiikkikoulu Demossa jo usean vuoden ajan. Jaana kertoo kuinka ylipäätään päätyi harrastamaan laulua ja miksi harrastuksesta on tullut itselle niin tärkeä. Toivottavasti Jaanan tarina inspiroi muitakin aikuisia hakeutumaan musiikkiharrastuksen pariin.

Laulutunneille aikuisena

Yksi Jaanan ensimmäisistä haaveammateista lapsena oli laulaja. Vaikka haaveammatit sittemmin vaihtuivat, säilyi rakkaus laulamiseen. Jaana harrastikin kuorolaulua koko lapsuuden ja nuoruuden aina ala-asteesta lukioon. Lukion jälkeen säännöllinen lauluharrastus kuitenkin jäi. Laulaminen jatkui aikuisena aluksi omana lauleskeluna ja satunnaisina karaokekokeiluina. Jaanalla oli kuitenkin vahva tunne, että lauluun tarvitsisi enemmän teknistä tukea. Ääni väsyi herkästi ja esiintymisjännitys tuntui rajoittavan laulamista muiden edessä. Haave laulutunneista jäi mieleen elämään.

Vuonna 2014 Jaanan mies bongasi bussipysäkiltä Demon mainoksen. Demon nettisivuilta selvisi, että kouluun ei ole pääsykokeita, joten kynnys hakeutua tunneille tuntui tarpeeksi matalalta. Tunnit löytyivät onnekkaasti myös aivan naapurista, mikä oli lapsiarjen keskellä helppo ratkaisu.

Jaanalla on meneillään nyt jo kuudes vuosi laulutunneilla. Hän kertoo, kuinka näiden vuosien aikana oma äänenkäyttötekniikka on parantunut ja omat vahvuudet ovat alkaneet löytyä. ”Omaan ääneen on nykyään ihan erilainen kontrolli, että mitä kaikkea sillä pystyy oikein tekemään.” Jaana kuvailee, kuinka ensimmäinen esitys oli todella jännittävä kokemus. Kovan jännityksen takia esitys ei mennyt ihan putkeen, mutta silloin oli tosi iso juttu, että uskalsi ylipäätään tulla esiintymään. Useiden esitysten myötä jännitystä on kuitenkin oppinut hallitsemaan paremmin. ”Kun on tullut tässä näitä konsertteja ja toistoja useita, niin se esiintymisjännityskin on pikkuhiljaa lähtenyt helpottamaan, että vaikka se siellä on, niin se ei pilaa enää sitä koko esitystä sillä tavalla.”

Positiivista energiaa musiikkiharrastuksesta

Jaana kuvailee, kuinka laulutunti on arjen keskellä se oma ihana kupla. ”Laulaminen on voimaannuttavaa, vahvistavaa ja siitä saa semmosta positiivista energiaa”. Hyvän fiiliksen lisäksi oman kehityksen tunnistaminen motivoi treenaamaan lisää. ”Vaikka on jo aikuinen, niin vanha koirakin oppii uusia temppuja. Kun huomaa sen oman kehityksensä, niin siitä saa jotenkin semmosta energiaa, et haluaa mennä vielä eteenpäin ja kehittyä vielä lisää.” Jaana kertoo, kuinka hienoa on huomata, kuinka hän pystyy nykyään laulamaan sellaisiakin kappaleita, jotka eivät onnistuneet vielä pari vuotta sitten ollenkaan.

Jaanalla on haaveita ja tavoitteita myös tulevaisuuden varalle. ”Haluaisin saada vielä lisää rohkeutta siihen, että voisin luontevasti esiintyä tilaisuuksissa, ja taitoa, että voisi tehdä pieniä esityksiä silloin tällöin. En haaveile, että musta tulisi ammattilaulajaa tai että kiertäisin kauheasti keikkailemassa ympäriinsä, mutta se olis hauskaa, että ihan yksittäisissä tilaisuuksissa voisi laulaa ihmisille ja tuottaa hyvää mieltä laululla.” Jaana kuvailee yhtä merkittävää laulukokemusta viime kesältä, kun miehen sisko pyysi laulamaan häihinsä. ”Se oli jotenkin vielä niin ihanaa, kun muut juhlavieraat tuli esityksen jälkeen kiittämään ja sanomaan, et toi oli tosi ihanaa ja vedit tosi hienosti.”  

Jaana haluaa vielä lähettää terveiset muille musiikkiharrastuksesta kiinnostuneille aikuisille:

Jos joku muu aikuinen mietiskelee siellä jossain, että lähteekö laulutunneille tai mikä vaan muukin instrumentti on haaveissa, niin rohkeesti vaan. Se on ihanaa, kun Demossa on tämmönen matalan kynnyksen periaate, että ei tarvitse olla mikään supertaitava tai -lahjakas, eikä tarvitse mennä minnekään soitto- tai laulukokeeseen, että pääsee mukaan. Siitä saa niin paljon voimaa ja energiaa ja hyvää mieltä siitä omasta musiikkiharrastuksesta, että kaikki vaan rohkeesti mukaan.

Musiikkikoulu Demon aikuisopetuksesta voi lukea lisää täältä. Tervetuloa mukaan!

Musaterkuin,
Sini-ope