Pianon koskettimet

pianonkoskettimet ja vasen käsi oktaavissa

Pianon koskettimiston hahmottaminen ja koskettimien nimien oppiminen on oleellinen osa soittoharrastuksen aloittamista. Tässä kirjoituksessa opit pianon koskettimet, niiden hahmottamisen ja nimeämään valkoiset ja mustat koskettimet.

Lisäksi annan pari vinkkiä pianon koskettimien nimeämisen harjoitteluun. Voit tehdä näitä harjoituksia muutaman kerran, vaikka lämmittelynä ennen kappaleiden harjoittelua, ja pian huomaatkin jo osaavasi nimetä pianon koskettimet! 

Pianon koskettimet ja niiden hahmottaminen

Matalat ja korkeat äänet

Ennen koskettimien nimeämistä on hyvä tietää muutama perusasia pianon koskettimistosta ja sen hahmottamisesta.  

Pianon vasemmasta päästä löytyvät matalat äänet ja oikealta puolelta korkeat äänet. Kun liikumme pianolla vasemmalta oikealle, liikumme ylöspäin kohti korkeampia ääniä. Alaspäin liikumme oikealta vasemmalle, kohti matalampia ääniä.

pianon koskettimisto

Harjoitus 1

Soita vapaasti eri ääniä koskettimiston molemmista päistä ja kuulostele äänieroja.

Mustien koskettimien ryhmät

Seuraavaksi voimme alkaa tutustumaan mustien koskettimien ryhmiin. Nämä auttavat meitä myöhemmin paikantamaan valkoiset koskettimet.  

Mustat koskettimet ovat jaettu kolmen ja kahden mustan koskettimen ryhmiin. Molempia ryhmiä on seitsemän ja ne vuorottelevat koko koskettimiston alueella. Lisäksi löytyy matalin yksinäinen musta kosketin, joka on periaatteessa osa kolmen ryhmää. 

pianon mustat koskettimet

Harjoitus 2

Etsi matalin kahden koskettimen ryhmä ja paina molemmat koskettimet alas, reilusti koskettimiston pohjaan asti rennolla kädellä. Etsi seuraava kahden koskettimen ryhmä ja soita äänet. Jatka samaan malliin, kunnes pääset korkeimmalle kahden mustan koskettimen ryhmälle. Toista sama kolmen ryhmillä. Kokeilla myös etsiä ryhmät ylhäältä alaspäin!

Valkoisten pianon koskettimien nimeäminen

Seuraavaksi voit alkaa harjoittelemaan valkoisten koskettimien nimiä. Täysikokoisessa pianossa on 52 valkoista kosketinta, mutta niillä kaikilla ei kuitenkaan onneksi ole omaa nimeä.

Eri säveliä on yhteensä seitsemän, ja ne löytyvät useasta eri kohdasta koskettimistolta, aina samassa järjestyksessä. Valkoisten koskettimien nimet ovat C, D, E, F, G, A, B.  B-sävelen jälkeen lista alkaa uudelleen C-sävelestä. Voit siis käyttää apuna aakkosia, nimet eivät ole sen vaikeammat! 

pianon valkoiset koskettimet

Harjoitus 3

Aloita C-sävelestä. Paina kosketin alas ja sano nimi ääneen. Siirry seuraavalle äänelle ja toista harjoitus soittamalla vuorotellen jokainen kosketin seuraavalle C-sävelelle asti. Kokeile samaa ylhäältä alas.

Voit myös kokeilla koskettimien nimeämistä koko koskettimien alueelta. Aloita tällöin matalimmasta äänestä, joka on A-sävel. Toista sama korkealta matalalle. Tässä on jo haastetta!

Pianokappaleissa sävelet eivät aina esiinny listan mukaisessa järjestyksessä. Siksi on hyvä tunnistaa koskettimet myös sekalaisessa järjestyksessä hahmottamalla koskettimien paikat. Tässä voit käyttää apuna mustien koskettimien ryhmiä. Esimerkiksi C-sävel löytyy aina aivan kahden mustan koskettimen ryhmän alapuolelta. F-kosketin taas löytyy kolmen mustan koskettimen ryhmän alta ja niin edelleen. 

Harjoitus 4

Etsi matalin C-kosketin ja paina se pohjaan. Hyppää seuraavalle C-koskettimelle ja paina se pohjaan. Jatka samaan tapaan, kunnes pääset koskettimiston korkeimmalle C-äänelle.

Valitse seuraava ääni ja toista harjoitus uudelleen. Voit aina kokeilla etsiä koskettimet myös ylhäältä alaspäin.

Mustien pianon koskettimien nimeäminen

Mustia koskettimia on täysikokoisessa pianossa 36, ja niilläkin on omat nimensä. Mustien koskettimien nimet kuitenkin muuttuvat tilanteesta riippuen. Katsotaan seuraavaksi tekijöitä, jotka vaikuttavat mustien koskettimien nimeämiseen.

Puoli- ja kokosävelaskel

Ennen mustien koskettimien nimeämistä on hyvä tietää käsitteet puolisävelaskel, eli kahden minkä tahansa värisen koskettimen väli, sekä kokosävelaskel, joka koostuu kahdesta puolisävelaskeleesta. Yleensä siis matka valkoiselta koskettimelta seuraavalle on kokosävelaskel kahta poikkeusta lukuunottamatta: E- ja F-koskettimien välillä on puolisävelaskel, samoin B- ja C-koskettimien välissä. Myös mustalta koskettimelta seuraavalle on kokosävelaskel. 

pianon koskettimet, koko- ja puolisävelyaskeleet

Ylennykset ja alennukset

Kun valkoiselta koskettimelta liikutaan puolisävelaskel ylöspäin, puhutaan ylennetyistä äänistä. Saat ylennettyjen äänien nimet lisäämällä äänen perään -is päätteen, esimerkiksi F-sävelestä tulee Fis.

Sävel kirjoitetaan useasti myös lisäämällä ylennysmerkki sävelen nimen perään, esimerkiksi F#. Kun valkoisten koskettimien välillä on vain puolisävelaskel, ylennetty äänikin on valkoinen kosketin. 

pianon koskettimilla esimerkki ylennyksestä; F:stä fis:ään

Kun valkoiselta koskettimelta liikutaan puolisävelaskel alaspäin, puhutaan alennetuista äänistä.  Saat alennettujen äänien nimet lisäämällä sävelen perään -es päätteen, esimerkiksi G-sävelestä tulee Ges. Poikkeuksena on Bb, eli alennettu B, ja As, eli alennettu A-sävel. Alennetut äänet voidaan kirjoittaa myös lisäämällä sävelen nimen jälkeen alennusmerkki, Gb. Kun valkoisten koskettimien välillä on vain puolisävelaskel, alennettu ääni on myös valkoinen kosketin.

pianon koskettimilla esimerkki alennuksesta

Samalla koskettimella voi siis olla useampi eri nimitys riippuen siitä, onko se ylennetty tai alennettu. Myös mustat koskettimet esiintyvät aina samassa järjestyksessä, eli C# (tai Db) on aina kahden mustan koskettimen ryhmän alin kosketin ja  F# (tai Gb) on aina kolmen mustan koskettimen alin kosketin. Voit harjoitella mustien koskettimien löytämistä ja nimeämistä samalla tavalla kuin aiemmin mainitussa harjoituksessa.

Se, onko kappaleessa ylennyksiä vai alennuksia ja kuinka monta niitä on riippuu kappaleen sävellajista. Tässä vaiheessa kuitenkin riittää, että pystyt seuraamaan koskettimien nimiä. 

Miten pianonsoittoa helposti alkuun

Nyt kun koskettimisto on sinulle tuttu, olet valmis harjoittelemaan kappaleita. Olen koostanut toiseen blogikirjoitukseeni helppoja kappaleita selkeine ohjeineen – aloita vaikka niistä!

Jos olet kiinnostunut pianonsoiton opiskelusta Demossa, täältä löytyy lisää tietoa ja mm. esittelyvideo.

Mukavia harjoitteluhetkiä!

Terkuin

Alexandria, piano-ope